tisdag 30 augusti 2016

DAL LINSGRYTA MED NAAN ELLER PADDAMBRÖD

Dal Linsgryta med Naan eller Paddambröd



Hur man stavar till Dal verkar vara lite olika, Dal eller Dhal. Hur som haver betyder Dal just linser, lins. Tro det eller ej men linser är väldigt protein och fiberrik mat, vilket man kanske inte tänker på när det gäller baljväxter. Just baljväxter får mig annars att tänka på Brunabönor och Ärtsoppa, vilket är allt annat än gott enligt mig. 
En Daltallrik däremot kan ha riktigt djupa smaker och även vara riktigt kryddstark. Känns det för lite "matigt" så släng på några kryddiga kycklingklubbor. 

Första gången jag åt en Daltallrik var på Urkult (Festival i Näsåker). Min mellersta son älskar denna gryta och kunde äta den flera gånger varje dag under festivalhelgen. 
Just idag efter skolan pratade han om att han var sugen på en Daltallrik och längtade till Urkult, så vi provade att göra en.

  • DU BEHÖVER:
  • 1 lök
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk koriander
  • 1tsk curry
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 3 dl röda linser
  • 1 stor tärnad tomat
  • 8dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1msk vitvins vinäger
  • GÖR SÅ HÄR:
  • Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned, curryn, koriander, spiskummin. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan den tärnade tomaten, buljongen, vinägern och vattnet. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter.
    1. Till servering: Servera Dal med ris alternativt kycklingklubbor och naanbröd eller Paddambröd.
    2. Smaklig måltid!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar