söndag 2 augusti 2015

Jordgubbssylt, saft och kaka

Jordgubbssaft, jordgubbssylt och en kaka

Nu har vi plockat 10kg jordgubbar i Åsmon. Dessa jordgubbar är helt galet söta och fantastiskt goda.
Efter att hela familjen har ätit färska jordgubbar  hela kvällen  trodde jag  inte det skulle  finnas någonting kvar till saft och sylt. Men oj så fel jag hade. Det syntes knappt att vi ätit något, så nog blev det sylt och saft alltid. 

Jordgubbssylt

1 kg jordgubbar, 1vaniljstång och 5 dl syltsocker 
Koka ca 20 minuter. Plocka upp vanijstången. Mixa med stavmixer om du vill slippa jordgubbsbitar.
Medan sylten kokar diskar du den tilltänkta burken  och ställer in den på tork i ugnen som ska vara 100°c. En varm glasburk eller flaska minskar chansen att det spricker när du häller i innehållet.

Jordgubbssaft 
4 liter jordgubbar (ca 2 kg)
8 dl vatten
8 dl socker
1 vaniljstång

Gör så här:

Rensa och skölj jordgubbarna
Häll på vattnet och låt koka upp
Låt koka i 10 min ca, under tiden mosar du jordgubbarna med en potatisstampare om du har en sådan.
Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts in ett durkslag.
Låt stå och självrinna och häll sedan tillbaka saften i den rengjorda grytan. Koka upp och rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Tag grytan åt sidan. Och låt den svalna lite innan du häller upp saften i flaskor.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar