söndag 10 augusti 2014

Kräftskiva

Skaldjursmiddag snarare än Kräftskiva!
Tillsammans med goda vänner fick det bli en avsmakning av olika skaldjur med goda klassiska tillbehör som Västerbottenostpaj, Spenatpaj, Vitlöksbröd, olika röror och sallad.
Då man 1922 röstade om ett rusdrycksförbud i Sverige, användes kräftorna som propaganda i en affisch för nej-sidan med motiveringen "Nej! Kräftor kräva dessa drycker!"
Ordet kräftskiva förekom första gången i Sverige i Dagens Nyheter 1931. Ordet "skiva" tros ha sammanhäng med "bordsskiva", alltså att man själv hämtar mat och drycker direkt från bordet (bufféservering), och inte får den serverat (Wikipedia).
Vi provade Havskräftor, Hummer, Kungskrabbe klor och Blåmusslor, 
det var verkligen sörpligt, söligt men fantastiskt gott. 
Ååå mitt i alltihopa fann jag en liiiiiten pärla i en av mina musslor. Hur stor är oddsen!? Den är inte större än 3mm i diameter, men ändå. :)

KOKA BLÅMUSSLOR
1kg blåmusslor, rengjorda och helt stängda
1 näve persilja
2/3 hackad purjolök
50 g smör
5dl torrt vitt vin
Skär upp grönsakerna lägg ner i en bred kastrull tillsammans med smöret och fräs på medeltemperatur i 2 minuter. Höj värmen, häll ner musslorna, häll över vinet och rör om till alla musslorna öppnat sig (alla kanske inte öppnar sig, ta bort dem, koka max 2-3 minuter). Strö över salt och svartpeppar.
Ska ätas direkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar