söndag 29 juni 2014

Fläderblomssorbet med Vaniljflarn

Fläderblomssorbet med Vaniljflarn

Under förkristen tid ansågs flädern garantera att goda husandar skulle stanna på gården. Ett danskt ordspråk lyder: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo" - Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo (Wikipedia).


Lånad bild






Jag har sådan tur att en arbetskollega till mig var så snäll och gav mig en flaska Fläderblomssaft. Tusen tack!

Efter att jag och barnen druckit saften och njutit av den hela helgen fick de sista 2dl bli Fläderblomssorbet.

Eller blommig isglass!


Sorbet
2 dl Flädersaft – outspädd
1 ½ gelatinblad
1 ½ dl strösocker
60-70 g glykos
3 1/2 dl Vatten
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 10 minuter. Under tiden blandar du socker, glykos och vatten i en kastrull och sjuder det sedan under omrörning till det blandats väl. Ta av kastrullen från värmen och lägg i de uppblötta gelatinbladen och rör om tills de lösts sig i sockerlagen. Rör om då och då tills de svalnat helt.
Blanda i flädersaften och blanda ihop sätt igång glassmaskinen och kör blandningen tills sorbeten fått önskad konsistens. Eller häll ner allting i en vid skål och ställ in i frysen- rör om ordentligt 1 gång i timmen.
Vaniljflarn
20 gsmör, rumstempererat
1 mskvetemjöl
2 stbakplåtspapper
4 mskflorsocker
0,5 stvaniljstång, urskrapad

1msk outspädd flädersaft
Sätt ugnen på 175°. Rör snabbt ihop ingredienserna i en bunke. Stryk ut till smala, mycket tunna flarn på bakplåtspapper, ca 1×10 cm.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar