lördag 26 april 2014

Bagels

BAGELS

Bagels är verkligen helt galet gott, det är inte heller någonting jag äter speciellt ofta vilket gör att jag uppskattar det ännu mer när jag väl unnar mig en.
Att få till en riktigt rund och jämn Bagel är en konst. Mina Bagels ser ut att ha gått igenom ett världskrig eller någon form av naturkatastrof.


Ingredienser
25 g jäst
5 dl ljummet vatten, max 37 grader
1 msk ljus sirap
1 msk salt
ca 13 dl vetemjöl
Till kokning
2 liter vatten
2 msk salt
Garnering:
vallmofrön eller/ sesamfrön

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, sirap, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ganska fast 5-10 min, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt med plastfolie i 1 tim.
 Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 lika stora delar. Knåda runda bullar och gör hål i mitten med fingret, snurra degen några varv runt fingret för att göra hålen större.
 Lägg dem på ett mjölat bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 20 min. Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull. Lägg i 3-4 Bagels och låt sjuda ca 3 min. Vänd dem ett par gånger under tiden. Ta upp dem med hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Strö på frön och grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler. 
Servera med färskost, sallad rökt lax eller en ordentligt rökt skinka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar