lördag 15 mars 2014

Kardemummabullar

Kardemummabullar!

Hooo helt galet, det jäser åt alla håll och kanter, ungefär som ugnspannkakan jag och barnen gjorde i veckan.






Kardemumma är faktiskt en kryddväxt. Den används i Asien, främst i indisk matlagning. Den används också som smaksättning i kaffe och på sina håll även i potatismos. Kardemumma växer vilt i södra till sydöstra Asien.






Du behöver:

1,5 pkt jäst
200 g smör
5 dl vatten
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 dl socker
1 tsk vaniljpulver eller essens
20-25 dl mjöl

Som vanligt smälter du smöret och häller i vattnet och mjölken i kastrullen, så se till att ta en större kastrull.
Värm allting till 37 grader.

Häll spadet i en stor bunke och smula ner jästen. Tillsätt sockret och rör om ordentligt, låt sedan stå i en minut.

Rör sedan ner vaniljen och saltet och till sist blandar du i mjölet, men INTE allt på en gång, du kommer med all sannolikhet inte behöva allting. Arbeta degen noggrant i ca 10 minuter. När degen börja släppa från bunkens kanter är det dags för jäsning.
Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i ca 60 minuter.

Knåda degen väl och gör som du alltid gör vid bullbak, jag smaksatte mina med smör, socker och kardemumma! 

Trevlig helg alla bloggläsare med
vänliga hälsningar
Sunnie





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar