fredag 3 januari 2014

Malaysisk kycklinggryta med Ris och Jordnötssås

Malaysisk mat

Malaysia är en förbundsstat i sydöstra Asien. Landet gränsar  till Thailand i norr. Malaysia blev självständigt från Storbritannien 1957(http://sv.wikipedia.org/wiki/Malaysia).

Det malaysiska köket är extremt varierat. Varje etnisk grupp har bidragit till det gastronomiska arvet. Huvudsakligen bestående av malay, kinesisk och indisk mat, men även muslimsk och nyonya, vilket är det malaysiska och kinesiska köken hopslagna. 
Ris är huvudingrediensen i den malaysiska maten precis som i många andra länder i regionen, men även nudlar är ytterst vanligt. Man äter även västerländskt bröd numera.
Grönsaker och tropiska frukter finns året runt. Det växer kokosnötter, chili, citrongräs, limeblad, kryddor och nejlikor vilka används tillsammans med fisk, kött och grönsaker.
Ett vanligt tillbehör till maten är en het sambal gjord av chili, räkpasta och andra tillsatser.
Lokala specialiteter är t.ex. satay, vilket är kyckling grillat på spett i en kryddig jordnötssås. Nasi lemak, är den inofficiella nationalrätten i Malaysia och är ris i kokosmjölk med sambal och ägg, gurka och även ibland currykyckling, biff eller bläckfisk.(http://www.foodetc.se/malaysia.php).









Men nu var det inte nationalrätten jag gjorde idag, utan en Malaysisk kycklinggryta med ris och jordnötssås.
Lite väl het och stark men det blev en bra balans med den lite söta jordnötssåsen.
Mmmm! :-)

Kycklinggrytan

Du behöver:
1 kg kycklingfileer
2 röda chilifrukter
1 msk röd currypasta
2 tsk gurkmeja
2tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
olja till stekning
2tsk farinsocker
salt
2 burkar cocosmjölk
1 pkt cocktailtomater
1 kruka koriander
2 st röd lök
ris
(Till jordnötssåsen)
1 dl jordnötssmör
1 tsk soja
1 tsk sesamolja
2 tsk fisksås
1-2 tsk tamarindsås
2 msk cocosmjölk
1 vitlöksklyfta



Hetta upp stekpannan och fräs på kryddorna och chilin en minut innan du lägger ner kycklingen du har tärnat eller strimlat. 
Tillsätt sedan 2tsk farinsocker, salt och 2 burkar cocosmjölk.

Låt alltihopa småputtra medan riset kokar.

Strax innan servering hackar du ner 1 kruka koriander och strimlar ner 2 röda lökar, skär ca 6-10 cocktailtomater på mitten och lägg ner i grytan.

Rör om försiktigt och stäng av värmen. Löken och tomaterna blir varma av grytan.

Jordnötssåsen

Blanda ihop:
1dl jordnötssmör 
1msk vatten
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 tsk soja
1 tsk sesamolja
2 tsk fisksås
2 msk cocosmjölk
1-2 tsk tamarindsås



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar