måndag 9 december 2013

Lussekatter och Saffransbullar

Saffransbullar och Lussekatter

Att lyckas med saffransbullar och Lussekatter är sannerligen inte enkelt. Nu måste jag dock verkligen få dela med mig av mitt fynd.
Min son kom hem med ett reklamblad från en affär en dag, på den fanns receptet med. 
Gissa om han var sugen på att vi skulle baka?! :)
Jag har bara bytt ut sockret i receptet mot vit sirap och ökat mängden. 
Goda och saftiga lussebullar i flera dagar (om de räcker så länge) :)






Du behöver:
10-14 dl Manitoba mjöl (spara lite ca 0.5dl till utbakning)
4.5dl mjölk
150g smör
1dl filmjölk
2dl vit sirap
1 nypa salt
1 g saffran
50g jäst
1 ägg till pensling
russin om så önskas

smält smöret och värm mjölken och filmjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen och rör ner sirapen och saffranen.
Blanda ner resten av ingredienserna. Knåda degen väl i ca 5-10 minuter. Täck degen med en ren handduk och låt jäsa ca 40 minuter.
Dela degen i ca 25 bitar och forma till Lussekatter, dekorera med russin. Låt jäsa ytterligare ca 20 minuter.
Grädda i 225 grader till de får önskad färg. Pensla direkt med uppvispat ägg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar