söndag 22 december 2013

Lax paté med creme fraiche sås

Lax paté med creme fraiche sås

Min fostermamma Birgitta lagade alltid otroligt god mat och var alltid den som tog emot alla in till sitt hem med öppna armar. Hon var relativt fåordig men fick alla att känna sig som hemma.
Varje jul tillägnade hon många och långa timmar i köket, det är tyvärr inte förrän jag fick egna barn och själv stått timmtal i köket jag förstår hur hon faktiskt slet. Hur det än är, är det jularna på Nipuddsvägen jag minns med kärlek men också med lite sorg, då jag undrar över hur en sådan fantastisk människa kan få gå bort så tidigt.

Lax paté är en utav de sakerna jag gillade och gillar allra mest på julbordet. Jag fick ärva flera recept av Birgitta när jag flyttade hemifrån och en av recepten är på just Lax paté. 

Du behöver:
1-1,5kg lax
Koka i saltat vatten till bitarna är genomlagad. Låt svalna och rensa bort ben och skinn.

Spara lite av spadet.
Lägg laxbitarna i en stor skål och mixa med stavmixern till det blir en slät kräm.

Tillsätt:
3dl grädde
3dl majonäs
2msk senap
0.5dl heinz chilisås
3tsk Italiensk salladskrydda
1,5dl hackad purjolök
10-12 st blötlagda gelantinblad
Skaka av vattnet från gelantinbladen och lägg dem i en liten skål, häll på ca 1dl av ditt varma spad, rör om och blanda i röran.
Rör om ordentligt och häll ner smeten i en fin form som blir snygg att tippa upp på julbordet. T.ex en sockerkaksform eller liknande.
Låt stå i kylen några timmar eller över natten till den stelnat.

Såsen
2 stora burkar creme fraiche
Dill
Gräslök
2 burkar röd rom
Hacka dillen och gräslöken fint och rör ihop med resten. 
Smaksätt med citron, svartpeppar och salt.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar