fredag 13 december 2013

Gravad Lax och Hovmästarsås

Gravad Lax



Jag är väldigt modig när det gäller att prova på nya saker, men när det kommer till julmaten, så vill jag ICKE pröva nåt nytt, experimentera eller testa någonting som inte tillhör det klassiska, no way! :o)
Jag äter bara julmat EN enda gång på ett år och då vill jag att det ska smaka traditionell, god, svenska julmat, helt enkelt!

Gravad lax har förekommit sedan 1600- talet. Från början syftade namnet på att fisken lades i en grop och täcktes över och på så vis genomgick den process som ger den sin smak och konsistens.
Gravad lax eller gravlax är en nordisk maträtt från början, som är gjort på lax som fått ligga i en speciell blandning av salt och socker i ett par dagar. Dill eller andra örtkryddor kan även tillsättas för smakens och utseendets skull.

1kg lax (benfri)
15-20 grovt krossade vitpeppar korn
3/4 dl salt
3/4 dl socker
massor med dill
Blanda ihop allting och gnugga in den skinnfria sidan av laxen. Lägg på ett fat med kanter, täck med plastfilm och ställ in i kylen i ca 2-3 dagar.

Hovmästarsås

2msk mild söt senap
2tsk dijon senap
2msk socker
2msk vitvinsvinäger
2dl hackad dill
2dl olja
mortla socker, salt och dill. Tillsätt senapen och vinägern, rör om.
Vispa kraftigt medan du droppar i lite av oljan i taget.
Smaksätt med peppar sist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar