söndag 29 december 2013

Chicken Tikka Masala med kardemumma ris och Raita

Chicken Tikka Masala med kardemumma ris och Raita

Att äta "indisk" mat är en fantastisk upplevelse. Med väldigt enkla medel kan man skapa en otrolig smak explosion. Det blir ofta ett väldigt djup i indisk mat. Visst, nu kanske både chicken tikka masala och chicken korma kännas lite kommersiell i jämförelse med "riktig" indisk mat.
Men gott är det, å det räcker långt för mig. 
:)


Maträtten chicken tikka masala har en omtvistad bakgrund och uppstod enligt vissa på 1970-talet iGlasgow, Skottland, hos Ahmed Aslam Ali frånPunjab, Indien, som uppger att en gäst tyckte hans chicken tikka var torr, så han fick sås till och man fortsatte att servera det som en rätt. En version av historien återger ett försök att återskapatandoorikyckling utan rätt ingredienser och andra nämner England eller Indien som ursprung. Liknande rätter under annat namn har funnits i Indien sedan lång tid, med exempel i kokboken från 1961, och har serverats i Punjab sedan 1960-talet. En stor del av rätterna i det indiska köket har starkt regional prägel och återfinns knappast i andra regioner, varför en rätt kan vara allmän utan att bli känd, så motsvarande recept kan förekomma under olika namn. Butter chicken är en snarlik, väl spridd rätt, skapad på 1950-talet i Ghaziabad i norra Indien. Klart är att begreppet "chicken tikka masala" är betydligt modernare än både begreppen "tikka" och "masala" separat, och vann på 1970-talet snabbt popularitet för att britter gärna vill ha sås till kötträtter. Rätten anses av idag vara Storbritanniensnationalrätt, då den är en av de vanligaste och mest omtyckta rätterna i landet. (Wikipedia)
Raita
Raita är en yoghurt baserad sås som ger rätten en syrlighet och "freshör".
1 liten burk mat yoghurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
Mynta
Riv gurkan och kläm ur vattnet (ordentligt)
Pressa ner vitlöken,  finhacka myntan och blanda ihop väl.
Vänd ner yoghurten.
Chicken Tikka Masala

300g kycklingfileer
1.5 röd chili
5 salladslökar
1 paprika, gul eller röd
3dl grädde
3msk tomatpure
1msk riven ingefära
Koriander hackad
Garam masa krydda
Skär upp kycklingen i tärningssmå bitar, fräs i olja medan du blandar i resterande ingredienser, lägg i paprika bitarna sist för att behålla dem krispig. 
 Riset

Helt vanligt ris kokas enligt anvisningarna på paketet men tillsätt gurkmeja och några hela kardemumma kärnor.

Smaklig måltid!

eller


बॉन एपेतीत

4 kommentarer:

 1. Var det detta du bjöd oss på i somras? :) /Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jag tror att ni fick chicken Korma

   http://www.sunniesblogg.se/2013/03/indiskt-i-lockeby.html?m=1

   Radera
  2. De va orgasm-gott! Känner smaken nu när ja tänker på't! :)

   Radera