fredag 4 oktober 2013

Kokosolja och Rapsolja vs. Olivolja

Med risk för halshuggning eller kidnappning av Olivolje lövers vill jag såga Olivoljan. Jag tycker inte att den är god varken i mat eller till mat eller på sallad för den delen. Visst jag har använt mig av den i mina recept men det var innan jag visste bättre. :)
En kallpressad Rapsolja är mycket rundare och nötigare i smaken och ger ingen konstig bismak. 


Kokosoljan är också helt fantastisk. Utvärtes som invärtes.  Du kan använda den som inpackning til håret, hudkräm, läppbalsam i din smoothie i all matlagning smaksatt med kokos eller neutral. 

-I de tropiska länderna kallas kokospalmen för livets träd. Alla delarna av trädet används i befolkningens dagliga liv. Bladen blir tak, stammen blir ved och kokostrådar till rep. Kokosnöten är råvaran som används till kokosolja – en olja med naturligt lång hållbarhet och många användningsområden. Fleromättade växtoljor såsom stekoljor och margarin, är både värme- och ljuskänsliga. Kokosolja består av mellanlånga fettsyror, dessa är tåliga för både ljus och värme och därför lämpar sig kokosolja utmärkt till all slags matlagning. Som en extra bonus tillför du kroppen goda fettsyror.Kokosolja ger ett snabbt tillskott av energi, eftersom den till störst del består av mellanlånga fettsyror som förbränns lätt. Kokosolja blir flytande vid 24°C och består av cirka 2 % fleromättat-, 6 % enkelomättat- och 92 % mättat fett. Det är de mellanlånga fettsyrorna som utgör 68 % av det mättade fettet, som är den främsta anledningen till att kokosoljan är en hälsosam olja. Mellanlånga fettsyror innehåller färre kalorier än de långa mättade fettsyrorna i animaliskt fett och de spjälkas och förbränns lätt av kroppen. I oraffinerade kokosoljor finner vi också ett brett spektra av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Laurinsyra är huvudorsaken till kokosoljans många goda egenskaper och ingår bland annat i bröstmjölk. Laurinsyra är ett essentiellt näringsämne för såväl spädbarn som vuxna människor. Bröstmjölk innehåller 12 % laurinsyra, medan kokosolja innehåller 48%.
(Cocosa Soma Nordic)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar