torsdag 3 oktober 2013

Kanelbullar

Kanelbullens dag
 

Kanelbullens dag firas den 4 oktober, varje år och har gjorts ända sedan 1999, för att helt enkelt hylla våra hembakartraditioner (Hembakningsrådet).
Kanelbulle, även kallad kanelsnäcka och kanelsnurra, är väldig vanligt  i Nordamerika och norra Europa som faktiskt härstammar från Sverige under 1920-talet.
Kanelbullen introducerades i Sverige då tillgången på ingredienser ökade efter första världskriget.Du behöver:
1,5 pkt Jäst
200 g Smör
1 l mjölk
1 ägg
2 dl Socker
1 tsk Salt
1 tsk Kardemumma
1 tsk Vaniljsocker
20-25 dl VetemjölGör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll sedan i mjölken och värm till fingervarmt.
Häll mjölk-smörblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig. Låt stå i ca 1-2 minuter.

Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg. Rör i mjölet, degen ska vara ganska lös. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.

Sätt under tiden ugnen på 220 grader och ställ ut bullformar på en plåt. 


När degen jäst klart tar du upp den på ett mjölat bakbord, ta 1/4 i taget. Kavla ut till en rektangel och bred på smör och strö över socker och kanel. Rulla ihop och skär i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg i bullformarna, täck med bakduk. Låt dem jäsa ca 20 min.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 5-8 min.


Vill du göra vaniljkrämbullar gör du alla moment som vanligt men istället för att pensla med ägg och strö på pärlsocker, gör du en vaniljkräm som du spritsar i mitten av bullarna innan gräddning och lägger på kristyr när bullen kallnat.
Vill du göra vaniljbullar med kanelsmörkräm kavlar du ut din deg som vanligt och brer på smör men istället för socker och kanel, strör du på lite vaniljsocker. Grädda bullarna som vanligt och medan bullarna kallnar vispar du mjukt smör med florsocker till en vit fluffig smet och smaksätter med kanel. Bred på bullarna innan servering.

Nu blir det andra bullar.
Hinner man inte baka allt från grunden så verkar det finnas flera enkla lösningar.


Förutom dessa finns det ju förstås bullar i frysdisken, på macken och bagerierna har med all säkerhet laddat upp ordentligt med bullar idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar