lördag 28 september 2013

Trekant

Trekant!
En trekant kan vara ljuvlig, spännande, len, otroligt mättande, söt, ja helt fantastisk. Till kaffet alltså!

Trekanter, konditorkaka eller konditorbitar, kärt barn har många namn.
Att hitta historik kring detta bakverk var inte helt enkelt, eller rättare sagt, helt omöjligt. 

Ordet marsipan däremot sägs komma från tyskans marzipan och tros gå tillbaka till ett gammalt arabiskt ord, mautaban, vilket betyder 'sittande kung'. Marsipan framställdes redan under antiken, blandad med honung i stället för socker. Marsipan av nutida typ är känd från 900-talets Persien och anses ha introducerats i Europa under korstågstiden och omtalas i Sverige under 1520-talet.
Du behöver:
Botten

125 g smör eller margarin

3/4 dl strösocker

1/2 ägg

1/2 krm hjorthornsalt

3 1/3 dl vetemjöl

Mandelfyllning

200 g mandelmassa

50 g smör eller margarin

3 ägg

Smörkräm:

150 g smör eller margarin

2 äggulor

1 dl florsocker
ca 2dl hallonsylt

Marsipan

300 g mandelmassa

ca 1/2 äggvita

2 dl florsocker

1/2-1 tsk grön, rosa eller gul hushållsfärg

Garnera med:

300 g mörk choklad

ca 1 msk olja

Ugn: 175°
Gör så här:

Arbeta ihop rumsvarmt smör, socker, ägg, hjorthornsalt och mjöl till en deg. Låt vila kallt i 30 minuter. Kavla ut degen jätte tunt och lägg den i en form, som är 35x32 cm, med bakplåtspapper i botten.
Mandelfyllning: Riv mandelmassan och rör den smidig med rumsvarmt smör. Vispa i äggen ett i taget och bred smeten över bottnen. Grädda i ca 15 minuter. Låt kallna.
Dela kakan på mitten.

Smörkräm: Vispa ihop rumsvarmt smör, äggulor och florsocker, och bred över ena delen av kakan när kakan kallnat.
Bred över hallonsylten på den andra delen, ta den smörkrämsdelen och lägg överst så det bildar lagrena, kaka, hallonsylt, kaka och smörkräm.

Marsipan: Arbeta ihop mandelmassa, lite äggvita, florsocker och hushållsfärg. Tillsätt mer äggvita om marsipanen är för hård. Kavla ut en platta som är lika stor som kakan och lägg plattan över kakan. Tryck till lätt.
Dela kakan i sex längder och skär i rutor som delas i trekanter. Låt trekanterna ligga i frysen medan du smälter chokladen.
Doppa kanterna i smält choklad blandat med olja. Låt rinna av på galler och stelna.
Gott till kaffet! ;o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar