söndag 29 september 2013

Fiskgratäng med Citron och Timjandoftande majonnäs

 Fiskgratäng och ljuvlig Majonnäs



Du behöver:
600 g fiskfilé Torsk t.ex.
2 msk finhackad gul lök
Hackad persilja
Hackad Timjan 
3 msk riven ost
Sås:
4 dl fiskbuljong
1/2 dl vitt vin (om du vill)
2 msk smör
1 dl grädde
2 tsk pressad citronsaft
salt och malen vitpeppar
Pommes duchesse:
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk neutral olja
salt och malen vitpeppar 2 krm riven muskonöt
Garnerning:
Persilja  och Timjan
Gör så här:
 Skala och koka potatisen mjuk, häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa den genom en potatispress. Tillsätt äggulorna och smör under vispning med en ballongvisp eller elvisp så att moset blandas väl. Krydda med salt, peppar och riven muskot.
Smöra eller olja en panna väl och lägg i den finhackade löken. Lägg ner fisken med skinnsidan inåt/ neråt och krydda med salt och peppar. 

Tillsätt fiskbuljong och vitt vin, lägg på ett lock och sjud fisken sakta i ca 7 minuter minuter. Häll bort lite av "fiskvattnet"/buljongen, lägg i smör och grädde och värm varsamt, krydda av såsen med salt, peppar och lite citronsaft och de hackade örterna mot slutet.

Sätt ugnen på 275°. Smörj en ugnssäker form och spritsa duchessen/moset längs en del av kanten på formen. Lägg på fisken i mitten av formen och häll över såsen, strö över osten och gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg. Det tar ca 15 minuter.


Citron och Timjan Majonnäs
2 äggulor
4 dl matolja
1 msk fransk senap
salt och peppar   

1 dl hackad Timjan
1 msk saft från Citron

Alla ingredienser skall ha samma temperatur för att det inte ska skär sig.
Blanda äggulor, salt, peppar och senap i en skål. Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis under kraftig vispning.
Smaka av med salt och peppar samt Citronen och den malda eller finhackade Timjan.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar