fredag 20 september 2013

Citron & Marängpaj men också Kolapaj

Citron & Marängpaj 
Citron och marängpaj är helt klart en favorit. Det är en helt fantastisk balans mellan sött och syrligt tillsammans med den krispiga pajbotten. 

Pajbotten:
125 g mjukt smör (inte margarin) 
1dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Blanda samman allting i en matberedare eller för hand, men arbeta snabbt. Knåda ihop till en smidig deg, plasta in och låt degen vila i kylen i 1 timme.
Kavla degen tunt och fyll formerna noggrant. Låt det som hänger utanför formen hänga kvar under gräddningen, det gör att kanterna inte hasar ner. Frisera direkt efter gräddning med en vass kniv.
Grädda pajbotten i småformer eller i en stor pajform i ca 15-20 minuter i 200 grader. Det ska bli gyllenbrunt. 
Pensla pajskalet med uppvispat ägg när du tagit ut de ur ugnen. Det bildar en fuktbarriär. :)



Citronkräm:
3 tvättade citroner
3 äggulor
150 g smör
2 dl socker
1 nypa vaniljpulver
Finriv det gula av citronerna i en skål och pressa även ner saften från samtliga citroner, genom en sil.
Vispa ner äggulorna.
Smält smöret och blanda i sockret samt citron och äggblandningen i en kastrull. Låt det sjuda till det tjockna.
Blanda i vaniljpulvret och låt smeten svalna.


Maräng
Vispa upp 3 äggvitor och tillsätt ca 2 dl socker. Vispa till ett hårt fast skum.

I det gyllenbruna pajskalet brer du ut citronkräm och toppa med marängen. Grädda i ugnen på 200 grader till marängen får gyllenbrun yta.

Kolapaj
Pajskalet gör du på samma vis som ovan.
Kolasås/kräm
1.5 dl grädde
1.5 dl socker
1.5 dl sirap
200 g smör
 Häll ner allt utom smöret i en tjockbottnad kastrull. Koka till ca 120 grader eller till kulprov. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner lite smör åt gången.
Förgrädda pajskalen på samma sätt som ovan.
Bred ut kola smeten och låt pajen kyla av ordentligt innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar