lördag 10 augusti 2013

Skaldjur och fisk grillspett

Skaldjur och fisk grillspett, med kräftor, och vitlöksmajonnäs

Jag kanske egentligen inte ska börja med att erkänna att det hela alltihopa blev en katastrof!

:O) Men det blev det, jag tycker nog att man SKA grilla vit fisk men INTE på spett. Vit fisk är alldeles för skört för att det ska både bli en fin grillyta och hålla ihop så pass bra att det inte trillar av spettet. Nästa gång ska jag prova en grillkorg eller folie helt enkelt.
Hur som helst var alltihopa helt galet gott. Det blev en härlig blandning av stark vitlöksmajonnäs, syrlig marinad och mjuka smaker från pilgrimsmusslorna. Helt underbart.

Börja med marinaden, så den får stå och dra medan du gör lite annat fix.






MARINAD
Du behöver:
1,5-2 dl Olivolja
1Saft från en citron
2 Vitlöksklyftor
0,5 chili
Salt
ca 10 st korn Svartpeppar
Gräslök
Persilja

Grovhacka chilin och lägg ner i en mortel tillsammans med salt, vitlöksklyftorna, svartpepparkorn och lite av oljan. Arbeta ordentligt.


Blanda ihop oljan, citronsaften i en skål och ner med det du mortlat. Finhacka persiljan och gräslöken och lägg ner, blanda ihop allting väl.

SKALDJUR OCH FISK GRILLSPETT
Du behöver:
Pilgrimsmusslor
Vit fisk, typ Hälleflundra filé
Räkor med skal
1 pkt Bacon

Dela Hälle filé biten och baconen i fyrkantiga bitar, ca 3*3 cm och skala räkorna men lämna stjärt delen (dekorativt).
Lägg ner alltihopa och även pilgrimsmusslorna i marinaden.

Medan alltihopa står och marinerar för fulla muggar, är det dags att vispa ihop Vitlöksmajonnäsen.

VITLÖKSMAJONNÄS
Du behöver:
1 äggula
1,5dl rapsolja
1tsk tabasco sås
1krm salt
2 st vitlöksklyftor 

Lägg äggulan i en skål och ta fram en elvisp, droppa ner lite olja åt gången och vispa på medelhög hastighet.
Tillsätt med resterande ingredienser. 
Ställ in i kylen till du är klar att servera.

Medan du väntar på att grillen ska få en bra temperatur kan du blanda ihop en sallad, skära upp en rustik baguette eller liknande, samt duka bordet.

Sedan är det bara att sätta igång att grilla.Pilgrimsmusslorna behöver några minuter på varje sida, medan den vita fisken blir klar lite snabbare och räkorna bara behöver swiisha förbi grillen i princip!  
And by the way,Good luck! ♡





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar