tisdag 2 juli 2013

Lasagne med Vitlöksaioli

Lasagne med vitlöksaioli


En lasagne bara måste göras med egen gjord eller åtminstone med färsk pasta. Regionen Emilia-Romagna i centrala/norra Italien var först med att göra pastadeg med mjöl och ägg. 

Du behöver:
6dl mjöl
2ägg
1tsk salt
2msk olja
1dl vatten
knåda ihop till en deg, plasta in och låt vila i kylen medan du gör resten.

En Bechamelsås görs enklast med en bottenredning.  Köttfärsen ska göras med mycket möda och ....

Fräs på fint skivad vitlök och chili i rikligt med olja. Låt det hela puttra på några minuter på medelhög värme innan du finhackar lök och lägger ner i pannan. Höj värmen något och tillsätt färsen. Bryn allting rakt igenom och krydda väl med nymalen peppar. Koka upp 2 dl vatten och rör ner en hönsbuljong tärning. Tillsätt buljongen till färsen och riv ner morot. Tillsätt även passerade tomater och smaksätt med tomstpure, persilja, soja, senap, paprikakrydda, salt och eventuellt mer peppar. Nu ska det hela puttra ett bra tag.
Smaka av och prova dig fram.

Nu är det dax att kavla ut fin pastadeg och varva pastan med Bechamelsåsen och köttfärssåsen och lite riven, smakrik ost. Vill du partaja till det lite då är det jätte gott att varva med skivad, saltad och stekt Zucchini och Bifftomat.
Toppa det hela med riven ost och grädda i ugnen dom är 200-250°.

Vitlöksaioli

2äggulor1 krm salt1 krm peppar½ msk vitvinsvinägerca 2½ dl rapsolja 2 vitlöksklyftor men inte råa. Ta gärna en ugnstillredd eller koka klyftorna en stund.
Du behöver en matberedare eller mixer. Lägg i äggulor, salt, peppar och vinäger i en bunke och blanda. Häll i oljan sakta i en tunn stråle medan allt blandas. Vispa tills det blir tjockt. Pressa nu ner vitlöken i den färdiga majonäsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar