onsdag 17 juli 2013

Kycklingwok

Kycklingwok 

Wok betyder gryta och görs i en form av tunn kupad stekpanna där man snabbt och hett tillreder, alltså wokar till exempel grönsaker, nudlar eller mindre bitar av kött. 

Den kupade stekpannan och tekniken att snabbsteka rätter vars ingredienser skurits i små bitar. Det hela kom till Kina från Central Asien under Tangdynastin, en välbärgad tid i Kina. 
Man tror att tekniken kom till Kina för att den är energisnål då tillagningen går snabbt vilket passar bra för samhällen där brännved är bristvara. 
  
Att kalla snabbstekta rätter för "wok" är tydligen inte riktigt rätt, utan stekpannan eller wokpannan är ett viktigt tillbehör i tekniken.

Hur som helst har inte jag haft brist på varken elektricitet eller ved men tid, tid är en bristvara just nu. Så snabbt ska det gå.
;)
Kycklingwok! (5-6 port)

Skär ca 4 kycklingfiléer i små bitar och stek dem kokosolja. Lägg ner en Hönsbuljongtärning och häll på vatten, ca 2dl. Låt det hela bubbla på medan du skär upp dina grönsaker (på en nydiskad eller annan skärbräda och kniv).

När kycklingen är helt i genomstekt/kokt så lägger du ner 1pkt Asiatiska nudlar och häller på mer vatten, ca 2dl. Eller koka dem i en separat panna för att det ska bli en regelrätt wok. ;)

Slanta 2 stora eller 3 små morötter och lägg ner bland kycklingen när vätskan har kokat bort. Skär upp broccoli i "tugg stora"  bitar och lägg ner.

Skär upp en Gul lök i klyftor, 2 Paprikor  och ett stort knippe gräslök och lägg ner i woken.
Tillsätt lite kokosolja om det behövs.
Smaksätt med färsk Ingefära, Koriander och släng ner en stor näve saltade jordnötter och salta med Soja.

Det här åt jag med Teriyaki sauce! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar