lördag 1 juni 2013

Rabarberpaj med Vaniljsås, Rabarber lemonad, Sockerkaka med Vaniljglass och Rabarbersås!

Rabarber  i mina braxer!
 
Rabarber är en relativt ung växt. På 1600-talet odlades rabarber som medicinalväxt och först när sockret blev vanligt och billigt under 1700- och 1800-talet började man äta växten.
 
Det vore inte klokt att inte ta tillvara på all rabarber som växer här ute på gården nu.  Så idag har jag tillägnat dagen åt att varva mellan pajer, safter, träning, städning, vaniljglass och vaniljsås görning och sockerkaks bakning.
 


 
 
Rabarber Lemonad
1kg Rabarber
1,5 l Vatten
4 dl Socker
Saft från 1 Citron
1 Vaniljstång
 
Skölj och skär rabarbern i skivor och lägg i en kastrull. Fyll på med vattnet, rör ner citronsaften och sockret. Skär ett snitt i vaniljstången och lägg ner.
 
Koka ca 10-15 minuter- till rabarberbitarna är helt mjuka och faller sönder.
Sila saften och kyl. Kan behöva spädas med vatten vid servering, det är en smaksak.
 
Sockerkaka
3 Ägg
3 dl Socker
1 dl kokande Vatten
3 dl Mjöl
2 tsk Bakpulver
 
Vispa äggen och sockret pösigt, tillsätt vattnet. Blanda ihop bakpulvret med mjölet och tillsätt i ägg blandningen. Vispa om till att har blivit blandat.
Sätt ugnen på 180 grader och grädda i mitten av ugnen i ca 20- 30 minuter i en lämplig form.
 
Vaniljglass
3 Ägg (delade i gulor och vitor)
1,5 dl siktat Florsocker
3 dl Grädde
0,5 tsk Vaniljpulver
 
Vispa äggulorna och det siktade florsockret tills det är pösigt.
Vispa äggvitorna i en skål, så hårt att du kan vända skålen upp och ner.
Vispa din grädde i en tredje skål.
 
Vänd nu ihop alltsammans och ställ in i frysen, men glöm för gudsskull inte att röra om i glassen ibland, annars har du endast skapat en betongklump.
;o)
 
Kallrörd Vaniljsås
2 Ägg (delade i vitor och gulor)
3 msk socker
1 msk vaniljsocker
2 dl Grädde
 
Vispa äggvitorna så hårt att du kan vända skålen upp och ner.
 
Vispa äggulorna och sockret i en annan skål.
Vispa din grädde i ytterligare en skål.
Rör ner grädden i äggule smeten, rör ner vaniljsockret och till sist vänder du försiktigt ner äggvitevispet.
Rör inte om i onödan.
 
Rabarberpaj
3dl Mjöl
150g Smör
1tsk Vaniljsocker
1dl Socker till smulpajen
Rabarberstjälkar
1dl Socker att strö över
2msk Potatismjöl
 
Skölj, skala och skiva rabarbern i 0,5 cm tjocka skivor, lägg sedan ut i en ugnsfast form. Strö över potatismjölet med en liten sil samt 1dl socker. Tärna smöret i en bunke och sikta över resten av ingredienserna. Nyp ihop det hela med fingertopparna så snabbt som möjligt. Strö ut degsmulorna över rabarberna och ställ in i ugnen som är 225 grader varm i ca 20 minuter.
 
Rabarbersås
2 Rabarberstjälkar
Saft från en Citron
1 krm Kardemumma (malen)
1 krm Vaniljpulver
1dl Socker
2dl Vatten
 
Skölj och skiva rabarbern, lägg ner i en lite kastrull. Häll över alla andra ingredienser och koka till rabarbern är så mjuk att du kan mosa den.
 
Sila såsen och låt kylas av något.
Häll över din sockerkaka och njut med din goda vaniljglass.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar