lördag 11 maj 2013

Rostad vitlök

ROSTAD VITLÖK
 
Vitlök är gott i nästan alla olika format. Någonting som däremot INTE är gott är när det blir för mycket vitlök, när det blir så starkt att man inte känner smaken av någonting annat.
Kroppen klarar faktiskt inte av att hantera för mycket rå vitlök, därav den fruktansvärda smaken och lukten som blir när man ätit vitlök ;o)
Men nu kan du slappna av!
Jag läste en artikel för ett tag sedan att forskare i USA har upptäckt något för oss som tycker om Vitlök.
 
Dricker du endast två deciliter mjölk efter maten så halveras din vitlöksandedräkt.
I vitlök finns ett ämne som heter allyl-metylsulfid (AMS). Det är detta ämne som din kropp inte klarar av att bryta ned och därmed får du den avskyvärda andedräkten.
Idag ska jag bjuda några vänner på grillade kycklingspett, hemmagjorda aromsmör, chilisås, vitlökssås, sallad och nåt tillbehör jag inte kommit på ännu.
 
För att slippa den nästan metalliknande smaken av för mycket vitlök har jag rostat vitlöken. Det blir en mycket rundare smak, nästan nötig.
Bäst av allt, du kan äta den, precis som den är, på rostat bröd med smör.
 
Dela vitlökarna i klyftor. Håll en klyfta över smörat bröd och tryck. Vitlökspurén trycks då ut, ungefär som tandkrämen ur en tandkrämstub.
;o)
 
 
(Bloggplatsen)
 

 
 
 
Avlägsna det yttre papperstunna lagret på vitlökshuvudet, men dela inte vitlöken eller skala klyftorna. Placera vitlökshuvudena (en till varje person) på en bit aluminiumfolie. Vik ihop folien som små knyten så att vitlökarna är helt täckta.

Sätt in vitlökarna i den 200 grader varma ugnen i 1 timme och 15 minuter.
 


 

5 kommentarer:

 1. Att inte rosta vitlök som man ska använda till smör eller sås är nästintill brottsligt. Finns inget värre än folk som använder rå vitlök till framförallt såser.

  Idag ska vi testa ditt recept på mildare soulfood.

  / Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter
   Ja men visst är det så, men tyvärr är det fler som använder rå vitlök än dem som vet att man bör rosta eller koka den :o)

   Lycka till med maten idag!

   // Sunnie

   Radera
  2. Oj då, ja som älskar rå vitlök... Haha :)

   /Mia

   Radera
  3. Hahaha, ja du Mia, smaken är som baken. Inge fel på rå vitlök om man gillar den skarp och stark. Men vill man ha en "snällare" mjukare och nötigare vitlök bör den rostas. Dessutom är den mycket mildare för magen i rostat format. ;o)
   // Sunnie

   Radera
  4. Ja jag gillar ju när det är rivigt, stark mat är ju favoriten :) Sen luktar jag ju hellre på en vitlöksrap än en bakisrap! ;)) Kram!

   Radera