fredag 10 maj 2013

Chokladbollens dag!

I morgon Lördag är det Chokladbollensdag!
 
 
Chokladboll
(literally "chocolate ball", is a popular Swedish confectionery - a type of fridge cake, often called Negerboll (literally "negro ball"), - a name that is very debated.
The chokladboll is usually slightly smaller than a golfball. The chokladboll consists of oatmeal, sugar, coffee, cocoa, butter, and sometimes a pinch of vanilla sugar, which is mixed to a compact mass. Balls are formed and then rolled in nib sugar, shredded coconut, or sprinkles. Chokladboll can be eaten immediately, but it is usually first placed in the refrigerator for about an hour or in the freezer for those who prefer a harder variety.
Because of its simple recipe, it can be quickly made by anyone and is popular at children's parties and as homemade candy.
KÄLLA: Wikipedia
 
Jag kan inte beskriva chokladbollen på ett bättre sätt så det fick bli ett direkt urklipp från Wikipedia!
 
;o)
 
Alla har vi våra recept på chokladbollar, så det känns mest löjligt att skriva något recept här. Men OM någon mot all förmodan skulle ha glömt hur man gör så, here it comes:
 
Chokladbollar
100 G Smör (inte margarin)
2-3 MSK Kakao
4 MSK Strösocker
3 DL Havregryn
1 MSK Kallt kaffe
1 MSK Vaniljsocker
 
Blanda allting i en skål och knåda ihop väl. Rulla jämnstora bollar och rulla i Pärlsocker. Kyl gärna minst en timme.
 


 
Oginalet är bäst, så är det bara, det spelar ingen roll hur gammal jag blir, så är den godast, men det blev två alternativ, bara för att ha någonting att bjuda oväntade gäster på.
;o)
 
Vita chokladbollar
100 G Vitchoklad
75 G Smör
4 MSK Socker
3 DL Havregryn
1 MSK Vaniljsocker
1 KRM Vaniljessens
 
Smält chokladen och blanda alla ingredienser i en skål, rulla jämna bollar som du rullar i Kokosflingor och ställer i kylen minst en timme.
 
Mörka chokladbollar
100 G Smör
3 MSK Kakao
4 MSK Socker
3 DL Havregryn eller för lite segare motstånd Cornflakes eller Special K
1 MSK Kallt kaffe
1MSK Vaniljsocker
 
100 G 70% Choklad
Havssalt/ Flingsalt
 
Blanda allting utom den mörka chokladen och saltet i en skål och knåda ihop och arbeta till bollar precis som du gör med vanliga chokladbollar. Kyl dem minst en timme.
Smält din choklad, doppa varje chokladboll försiktigt och lägg på ett bakplåtspapper.
Strö över lite havssalt/ Flingsalt precis innan chokladen stelnat, inte för tidigt för då smälter den.
 
Spara några till barnen!
 
:oD
 
 
 
 
 

2 kommentarer:

  1. Satte nästan kaffet i halsen då jag läste urklippet från wiki:-)

    Du har så rätt i att man aldrig blir för gammal för chokladbollar.

    Kollar din blogg varje dag och jag blir aldrig besviken. Keep up the good work.

    //Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan!
      Vad roligt att du läser min blogg.
      Det är lite av en nostalgitripp med chokladbollar, det är gott både för kropp och själ!
      //Sunnie

      Radera