måndag 27 maj 2013

Chocolate chip Whoopies

Chocolate chip Whoopies
 
 Whoopies är ett amerikanskt bakverk som kan betraktas antingen som en "cookie" eller paj. Den är tillverkad av två runda kulle-formade bitar av chokladkaka eller pepparkaka med en söt och krämig fyllning eller glasyr mellan dem.
 
 Enligt Wikipedia  som skriver att enligt en mat historiker skulle Amish kvinnor baka dessa desserter och lägg dem i jordbrukarnas matlådor. När bönderna sedan hittade godsakerna i sina matlådor, skulle de ropa "Whoopie!

 Whoooopie så goda de är!
 
Såhär skulle de se ut enligt receptboken....... men det hände något konstigt!
;O)
 
Hmm, jag tvekade lite när jag läste receptet, så jag tog inte all mjöl som stod. Därav resultatet, och det är kanske därför JAG inte har en egen kokbok. ;o)
 

 
Hur som helst gick det hela att rädda. Jag stansade ut mina kakor med ett litet glas, smaken är densamma men det estetiska är kanske inte helt korrekt.
 
Kaksmet:
1 ägg
1 3/4dl socker
1 1/4dl naturell yoghurt
1/4dl mjölk
75 g smör
4 1/2dl mjöl
1/tsk vaniljsocker
3/4tsk bikarbonat
1/4tsk bakpulver
150 g mörkchoklad
 
Fyllning:
175g smör
2msk kakao
4 3/4dl florsocker
225g marshmallowfluff
 
Gör så här:
Vispa sockret och ägget pösigt. Vispa ihop mjölken och yoghurten i en annan skål/kanna. Tillsätt blandningen långsamt i äggvispet. Blanda väl.
Smält smöret och vispa ner i din smet.
 
Sikta ihop de torra ingredienserna och blanda väl ihop med smeten.
Vänd till sist ner chokladen.
Kyl smeten medan du märker ut bakplåtspappret med runda formar som är ca 4cm i diameter med minst 2 cm mellanrum.
 
Slå på ugnen på 175 grader.
Grädda gyllenbruna (ca 10 minuter)
Låt kakorna svalna medan du gör fyllningen.
 
Vispa långsamt ihop det rumsvarma smöret med kakaon och florsockret. Vispa till sist i marshmallowfluffet och vispa snabbt till en fluffig smet.
Kyl ca 30 minuter innan du spritsar ut det på undersidan av en kaka och använd en annan som lock.
 
Receptet hittade jag i: The Hummingbird bakery, Söta dagar.

1 kommentar: