söndag 21 april 2013

Italiensk skaldjursrisotto

Italiensk skaldjursrisotto!
 
Det är inget vanligt fenomen att jag äter hummer på söndagar, ska ni veta, utan igår var det egentligen planerat att några vänner skulle hälsa på och jag skulle bjuda på just Italiensk skaldjursrisotto, men huxflux blev planerna ändrad och jag var istället bortbjuden på en fantastisk grillmiddag med trevligt sällskap. Så kan det gå!
 
Så idag fick det bli risotto på italienskt vis med Parmesanost.
 

 
Du behöver:
300g skalade Skaldjur (spara gärna spadet)
1 stor eller 2 små Gula lökar
1 klyfta Vitlök
4dl Arborioris
1frp Saffran
1,5dl Vitt torrt vin
8dl Vatten
3msk Fiskfond
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Parmesanost
 
Nu gäller det att göra sin "Mise en place ", förberedelse på franska. :o)
 Du kommer att behöva röra om i risotton i princip hela tiden så förbered dig väl.
Rensa och skala dina skaldjur och lägg i en skål.
Pressa vitlöken och hacka löken som du sedan lägger ner i en annan skål.
Värm vattnet och blanda ner fonden.
Ta fram ett dl mått och det torra vinet, samt saffran, salt och peppar.
 
Jah, nu ser det ut som hos tv kockarna! ;o)
 
Hetta upp lite olivolja i en ganska stor stekpanna, lägg ner löken och vitlöken. Fräs på detta ett par minuter.
Tillsätt nu riset och stek 2-3 minuter. Sänk värmen och häll i vinet.
Tillsätt nu din fiskbuljong med 1 dl åt gången, nu kan du även använda dig av spadet som du sparade.  
Rör hela tiden.  Ingen stress, men glöm ändå inte bort risotton!
Smaka av med saffran, peppar och lite salt.
När all buljong är slut och risotton känns krämig kan du smaka av, riset ska vara "al dente" men inte knaprigt.
 
Precis innan servering kan du försiktigt röra ner skaldjuren, så de får lite värme av risotton.
Risotto ska vara krämig men inte stabbig eller grötig.
 
Riv eller hyvla Parmesanost över och njut!
 
 
 
 
 
 
 

2 kommentarer:

  1. Denna testade vi igår kvällen till ära och det vart fantastiskt gott. Min sambo gillar ens skaldjur och han åt mest.

    /Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Åsa
      Vad roligt att höra, att ni tyckte det var gott och speciellt att en skaldjursskeptiker tyckte om det! ;o)
      // Sunnie

      Radera