lördag 13 april 2013

Grytstek med Potatis och Skysås

 
Grytstek med potatis och skysås
 
Jag gör just nu tappra försök att tömma frysen på grytkött för att göra plats åt sådant jag älskar att grilla, Kyckling, Biff, Entrecote och liknande. Därför blir det idag recept på Älg fransyska med skysås, potatis och ärtor.
 

 
Grytstek
Du behöver:
1kg fransyska
salt och peppar
1 msk smör
1-2 gula lökar
2 st morötter
timjan
 
Skysås
Skyn från steken
2 msk kalvfond
1 dl grädde
2 msk smör
ca 2 msk vetemjöl
salt
peppar
 
Torka av köttet med hushållspapper, bind ihop det med steksnöre eller liknande, gnid in köttet ordentligt med salt och peppar. Bryn köttet på alla sidor med smör i en het stekpanna.
 
Lägg ner köttet i en gryta, häll ner stekskyn, fyll pannan med vatten och häll även ner det över köttet. (Det sitter mycket smak kvar i pannan)
Skala och morötterna och löken, skär i stora bitar och lägg ner i grytan. Klipp ett knippe timjan och lägg ner.
Sätt stek termometern i mitten av köttbiten och ställ in i ugnen som är 200 grader varm.
När köttet är 65 grader är det rosa i mitten, när köttet är 70-75 grader är det genomstekt. Det kan ta ca 30 - 40 minuter Hur som helst SKA köttet vila i foliepaket medan du gör såsen.
 
:o)
 
Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölet och rör om till det blir en slät smet (Botten redning). Sila skyn från köttet och blanda ner i redningen, blanda i kalvfonden och grädden. Krydda med salt och peppar efter tycke och smak.
 
Skär upp köttet i tunna skivor, häll över såsen och servera med kokt potatis, ärtor, lingonsylt och eller vinbärsgele.
 
Lycka till och smaklig måltid!
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar