tisdag 16 april 2013

Chokladmaränger och Vaniljmaränger
Maräng


Det har hävdats att maräng uppfanns i den schweiziska staden Meiringen och förbättras av en italiensk kock som heter Gasparini under 1800-talet. Men jag hittade också en sida där det stod att marängen är ännu äldre.
Den tidigaste dokumenterade receptet för vispad och bakad äggvita och socker är ett handskrivna recept för "White bisket bread" av Lady Elinor Fettiplace från 1600-talet. Hon bodde på Appleton herrgård i Berkshire (Oxfordshire) en kort sträcka söder om Oxford där hon bodde med sin man, Sir Richard Fettiplace, och deras familj. När hon dog 1647, lämnade hon sin bok till sin brorsdotter.
Hur som helst älskar jag Sockerbagarens recept, hans recept hittar ni i Riddarbageriets söta! Då jag lär mig nya saker för varje gång jag bakar och lagar mat, kan jag idag dela med mig av min nyvunna kunskap ;o)
Vispa inte marängen helt galet hårt, för då spricker de eventuellt i ugnen och spritsa inte ut all smet på plåtar direkt, utan vänta med att lägga / spritsa ut smeten till strax innan du ska ställa in dem i ugnen, alltså en plåt åt gången. Marängerna mår inte bra av att stå och vänta i rums temperatur, då kan de också spricka! ;o)
Nästa gång jag gör maränger ska jag prova att färga dem med hushållsfärg och pärlemorfärg, på begäran av min 4åriga dotter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar