tisdag 2 april 2013

Cast iron pot bread and simple French rolls

Cast Iron pot bread and simple French rolls
 
Efter att ha läst tidningen Hembakat blev jag inspirerad till att prova ett knådfritt gjutjärnsbröd.
Ooo enkelt tänkte jag, knådfritt ja, men väldigt tålamodsprövande. Hur som helst var det helt klart värt all väntan.
 
Det kan verka lite trist att blogga om vita bröd, men det är så enkelt för gemene man att själv smaksätta sitt bröd, med t.ex oliver, nötter, flingsalt av olika smaker.
:o)
 

 
 
Gjutjärnsbröd 6 DL Vatten
1 DL Filmjölk
1/4 PKT Jäst
2 TSK Salt
13-25 DL Vetemjöl

Blanda Filmjölken, ljummet vatten och jästen i en bunke, tillsätt saltet.
Rör ner 8 dl mjöl, täck med plastfolie och låt stå i rums temp 4-8 timmar.
Tillsätt 5 dl mjöl och låt stå under en bakduk i ytterligare 2-8 timmar.
Tillsätt ev. ytterligare 1-2 dl mjöl, degen ska vara lös men hanterbar. Rulla nu degen i en mjölad handduk och låt jäsa i handduken ca 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in din tomma gjutjärnsform.

När formen är stekhet, du kan lyssna efter ett fräsande ljud om du stänker lite vatten på den. När formen är het tar du ut den och mjölar lite i botten och välter ner degen i formen.
Ställ den längst ner i ugnen i 20 minuter med locket på.
Sänk sedan värmen till 225 grader och ta av locket och ställ nu brödet i mitten av ugnen. Grädda ytterligare 20 minuter.
Äntligen klar!

När man inte riktigt har tålamod att vänta så här många timmar då kan det vara minst lika gott med helt vanliga frallor.
 

 


Frallor eller Franska

5 DL Vatten
50 gram jäst
750 gram vetemjöl special
25 gram rumstempererat smör
15 gram havssalt

Blanda samman det ljumma vattnet, jästen och saltet. Klicka sedan ner det rumsvarma smöret och rör om ordentligt.

Låt stå 1 minut så jästen hinner vakna till liv. Tillsätt nu mjölet lite åt gången. Knåda ordentligt.

Låt degen jäsa under bakduk eller hushållspapper 30-40 minuter.

Knåda bullar, ca 20 st.
Låt jäsa på en övertäckt plåt ca 30-40 minuter.

Grädda 225 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 
Happy Baking!

2 kommentarer:

  1. Mycket gott du har här, brödet lät spännande tycker jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack! Ja brödet är verkligen super saftigt, i många dagar dessutom!

      Radera