söndag 31 mars 2013

Scones, Lemoncurd and juicy Lemonbuns!

Scones, Lemoncurd and juicy lemonbuns!

 Scones är ett Skotskt snabb bröd som sägs ha tagit sitt namn från Stone of Destiny (eller Scone), den plats där skotska kungar en gång kröntes.
Spännande!

Vad serveras bäst till Scones? Jo, en nyare tradition är faktiskt lemoncurd.
I slutet av 1900-talets England, serveras traditionellt hemgjord lemon curd  med bröd eller scones till eftermiddags teet som ett alternativ till sylt.

Så idag bjussar jag på ett hyperenkelt recept på saftiga scones, lemoncurd och såklart ett bullrecept, så ni kan ta till vara på all den goda lemoncurden.

 
 Scones
2 DL Mjölk
75 G Smör
1 TSK Salt
2 TSK Bakpulver
4-5 DL Mjöl

Blanda ihop alla de torra ingredienserna och arbeta ner smöret och blanda till sist ner mjölken. Sätt ugnen på 250 Grader.
Kavla ut degen till den är 2-3 cm tjock. Stansa ut scones med ett tunt runt glas. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Lemoncurd
2 Citroner
2 Ägg
2 DL Socker
100 G Smör

Riv skalet från båda citronerna fint ner i en kastrull, pressa även ner saften från båda citronerna. Koka upp detta med 1 DL socker och smöret. Låt svalna.

Vispa 2 ägg och 1 DL socker poröst, blanda ner det i citronsaften och låt sjuda sakta (Inte koka) till det blivit tjockt, men tänk på att krämen tjocknar lite till när den kallnat. 
Curden håller ca 10 dagar i kylen och är även god gjord på lime och vanilj.

Citronbullar och Blåbärsbullar
Jag använde mig av Sockerbagarens vetedegs recept men bytte bort Kardemumman och hällde i Vaniljsocker istället.
Till Citronbullarna bredde jag på en ganska liten mängd Lemoncurd istället för den traditionella kanel, smör och sockersmeten.

Till Blåbärsbullarna bredde jag på lite blåbärssylt och strödde på lite socker istället.
Det ska vara enkelt att variera sig! ;o)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar