söndag 17 mars 2013

Meringue top eller Chokladtoppar

Meringue top

Skumraketer, Skumtoppar, Mums mums, Skumbollar och Chokladtoppar, ja kärt barn har många namn, hur som helst har den sin grund i Danmark och kan spåras tillbaka så långt som till början på 1800- talet. 
Skumtoppen är ett enkelt bakverk att göra, men kräver lite pyssel. Förutom det sägs den också vara en ganska mild sötsak för känsliga magar. Kan det bli bättre?! ;o)






Chokladtoppar
4,5 DL Socker
3/4 DL Florsocker
1 TSK Vaniljsocker
1 Äggvita
1,5 DL Kallt vatten
1,5 MSK Gelantinpulver
1,5 DL Hett vatten
500 G Blockchoklad (Ljus eller mörk, det är en smaksak)
20 ST Smörgåsrån
Blanda ihop vaniljsocker, strösocker, äggvitan och det kalla vattnet.

Blanda ihop gelatinpulvret med det heta vattnet i en annan bunke och rör om ordentligt.

Blanda nu ihop gelatinblandningen med sockerblandningen och vispa på medelhög fart till ett fast vitt skum.
Stansa ut runda bottnar av smörgåsrånen med hjälp av ett tunt glas eller en rund pepparkaksform. 
Spritsa ut smeten på råna och ställ in i frysen i minst 1 timme.

Smält blockchokladen i ett vattenbad, doppa dina marängtoppar och ställ på kylning.
Chokladtoppar går utmärkt att frysa.
Lycka till!

Efter noggrant övervägande tycker jag att 200 G Marabou  ljus blockchoklad och 200 G Linth 70% Mörk blockchoklad är den allra bästa blandningen att doppa sina toppar i. ;o)


4 kommentarer:

  1. Dom ser sjukt goda ut. Detta recept ska testas.

    SvaraRadera
  2. Tack! :0) Det tycker jag du ska göra. Skriv gärna hur det gick! :0)

    SvaraRadera
  3. Nu har vi provat och det vart lika gott som det lät om inte bättre. Nästa bak här blir nog en butter kaka. Den såg också jätte god ut.

    SvaraRadera
  4. Vad roligt att höra, visst var det också ganska enkelt!?
    Hoppas det går lika bra med Butterkakan! Lycka till!!

    SvaraRadera